Bedrijven

Veel bedrijven realiseren het zich niet, maar werknemers met financiële zorgen kost hun duizenden euro’s per jaar. Het ziekteverzuim van deze werknemers neemt toe en ook het aantal improductieve uren stijgt aanzienlijk. Dat blijkt uit bevindingen van Atender, een organisatie gespecialiseerd in de ondersteuning van bedrijven met medewerkers in geldzorgen.

Het proberen op te lossen van de financiële problemen gebeurt veelal onder werktijd. Dat leidt tot een behoorlijke daling van productiviteit. Ook blijkt dat deze werknemers vaker (langdurig) uitvallen door alle zorgen en bijkomende stress. Naast deze direct toe te wijzen kosten maken bedrijven ook extra kosten voor de administratieve afhandeling, zoals het verwerken van loonbeslagen en aanvragen van voorschotten. Door vroegtijdig werknemers met financiële zorgen te ondersteunen, kunnen organisaties besparen op deze onzichtbare kosten.

Uit een peiling van het Nibud onder personeelsfunctionarissen blijkt dat de helft van de bedrijven zegt dat de financiële problemen bij werknemers de afgelopen jaren zijn toegenomen. Bedrijven zijn hierdoor steeds meer tijd kwijt aan het afhandelen van loonbeslag en aan verzoeken om een voorschot op het salaris.

Financiële problemen signaleren

Een van de meest voorkomende signalen dat werknemers financiële problemen hebben is loonbeslag. Door loonbeslagen raken werkgevers direct betrokken bij de schuldenproblematiek. In het onderzoek 'financiële problemen op de werkvloer' heeft het Nibud P&O-professionals gevraagd naar de signalen van financiële problemen van werknemers:

 1. Werknemer leent van een collega
 2. Verzoek om salarisvoorschot en/of lening
 3. Verzoek om uitbetaling van vakantie-uren
 4. Verlof opnemen om schulden te regelen
 5. Bezoek van deurwaarders aan organisatie
 6. Gevoeligheid voor stress
 7. Vaker ziek melden
 8. Sneller ongelukken maken door bijvoorbeeld dubbele banen

Werknemers met geldproblemen zijn gevoeliger voor diefstal en fraude.

U hebt er alle belang bij de financiële problemen van een werknemer te herkennen en deze helpen te voorkomen! Werknemers die niet hoeven te piekeren over geld komen bovendien uitgeslapen op hun werk. Ze melden zich minder vaak ziek en lenen niet bij collega's. Ze hoeven ook niet onder werktijd te bellen naar schuldeisers, bank, incassobureau of deurwaarder. Minder spanning op de werkvloer collega's onderling waarvan men geld heeft geleend.

Wat kunt u als werkgever doen?

 1. Financiële problemen bespreekbaar maken
 2. Preventie en signalen herkennen
 3. Werknemer stimuleren om problemen op te lossen
 4. Hulp aanbieden bij het op orde brengen van de administratie door de Latindel Budgetcoach

De Latindel Budgetcoach zorgt voor uw werknemer.

In een persoonlijk gesprek met uw werknemer kunt u voorstellen een budgetcoach in te schakelen. Het is van belang dit te doen voordat uw werknemer werkelijk in financiële problemen komt. U kunt anders te maken krijgen met loonbeslagen en een niet goed functionerende werknemer die een langduriger schuldhulptraject nodig zal hebben om weer stabiel en financieel gezond te worden.

Ook bij aanstaande pensionering, ontslag of reorganisatie kan een budgetcoach voor een soepelere overgang naar de nieuwe situatie zorgen. De gewijzigde omstandigheden brengen altijd financiële en fiscale veranderingen met zich mee waarbij de budgetcoach een toegevoegde waarde is.

Als gecertificeerd budgetcoach help ik uw werknemer inzicht te krijgen in zijn (gewijzigde) inkomsten en uitgaven. Met behulp van een maandbudgetplan en een jaaroverzicht wordt voorkomen dat er onvoorziene uitgaven zijn die door gebrek aan een financiële buffer al snel tot problemen gaan leiden. Ik help de werknemer bij het maken van bezuinigingskeuzes, als de uitgaven verminderd moeten worden. En onderzoek of werknemer in aanmerking komt voor toeslagen. Op deze manier krijgt uw werknemer grip op zijn financiën en heeft u weer een werknemer die zich op zijn werk kan richten.

Uw Kosten.

In onderling overleg afhankelijk van uw wensen.

Error message

 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 380 of /home/public/sites/www.latindel.nl/includes/common.inc).
 • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2344 of /home/public/sites/www.latindel.nl/includes/menu.inc).