Bewindvoering

Voor wie is bewindvoering mogelijk?

Bewindvoering is een voorziening die bedoeld is voor mensen die door hun geestelijke en/of lichamelijke situatie niet in staat zijn de financiële administratie zelf te doen.

Aanvragen bewindvoering?

Je kunt zelf bewindvoering aanvragen. Ook een partner en familieleden tot in de vierde graad kunnen hiervoor een verzoek doen. (ouders, grootouders, kinderen en kleinkinderen, broers, zusters, neven, nichten en ooms en tantes). Bij een minderjarige kan bewindvoering door de voogd worden aangevraagd. Ook de officier van justitie kan in uitzonderlijke gevallen een verzoek indienen. Dit kan de officier van justitie doen als de familie goede redenen heeft om van het verzoek af te zien. Bijvoorbeeld als een aanvraag door een familielid de verhoudingen binnen de familie zou kunnen schaden.

Waarom een civiele bewindvoerder?

Het is soms lastig om de zorg te verlenen en tegelijkertijd iemands portemonnee beheren. Toch is het belangrijk dat de geldzaken goed geregeld zijn. Een beschermingsbewind is onder meer bedoeld om te voorkomen dat anderen misbruik maken van de situatie. Of dat er binnen de familie wantrouwen kan ontstaan wanneer één van de familieleden hier verantwoordelijk voor is.

Wat mag u verwachten van uw civiele bewindvoerder?

De civiele bewindvoerder zorgt onder andere voor afhandeling van de post, betaling van vaste lasten en het aanvragen van voorzieningen ter verhoging van het inkomen. Alle daarop betrekking hebbende post komt binnen bij de civiele bewindvoerder en alle inkomsten worden gestort op een zogeheten beheerrekening op naam van de rechthebbende.

Onder al uw inkomen verstaan wij o.a.:

salaris, uitkering, huur- en zorgtoeslag, kindgebonden budget, kinderopvang toeslag, belastingteruggave, Persoons Gebonden Budget en kinderbijslag.

De beschikking over deze beheerrekening ligt in handen van de civiele bewindvoerder. Afhankelijk van de wensen en mogelijkheden wordt het leefgeld overgeboekt op een rekening waarover u zelf kunt beschikken. Indien u geen leefgeld rekening tot uw beschikking heeft openen wij deze voor u.

Indien de persoon onder bewind in een zorginstelling verblijft, maken wij een afspraak met de betreffende instelling hoe om te gaan met het benodigde leefgeld.

In geval van schulden?

Indien u schulden heeft zal er samen met u overleg plaatsvinden hoe de schulden het beste kunnen worden opgelost en worden afgelost. Beschermingsbewind is niet bedoeld om schulden te saneren.

Dit valt onder de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen. Latindel bekijkt wel met u welke instanties, binnen uw gemeente, u hierbij kunnen helpen.

Kosten: (bedragen zijn exclusief btw)

Bewindvoering 1 pers. :

Intake                                         € 325,-

Per maand                                  €  72,50

Bewindvoering echtpaar:

Intake                                         € 380,-

Per maand                                     85,-

Overig

Rekening en verantwoording          € 150,-

Overige werkzaamheden  per uur     55,- 

De intake vergoeding is een tegemoetkoming voor de kosten van het aanvragen van de bewindvoering en het in kaart brengen van de financiële situatie.

Het inventariseren van inkomsten, uitgaven, eventuele schulden en vorderingen, het aanvragen van uitkeringen en vrijstellingen, het openen van de beheersrekening en het aanschrijven van betreffende instanties. Het maandtarief dekt de kosten voor het beheer van uw financiën. Wanneer er bijzondere werkzaamheden verricht moeten worden, dan geldt het bovengenoemde uurtarief. De kantonrechter ziet toe op de redelijkheid van de vergoeding. In veel gevallen kan er bijzondere bijstand worden aangevraagd voor de kosten van bewindvoering. Latindel vraagt dit voor u aan.

Controle op de bewindvoerder

Latindel legt jaarlijks de rekening en verantwoording af aan de kantonrechter door een financieel verslag.

Error message

  • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 380 of /home/public/sites/www.latindel.nl/includes/common.inc).
  • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2344 of /home/public/sites/www.latindel.nl/includes/menu.inc).