Instellingen

Huurders zijn niet altijd trouwe huurbetalers. Bij betalingsachterstand staat u als verhuurder uiteraard in uw recht om stappen te ondernemen. U kunt dan herinneringen en aanmaningen sturen, een deurwaarder inschakelen en uiteindelijk overgaan tot huisuitzetting. Meestal zijn dit kostbare trajecten en vergen tijd, en de achterstand zal verder oplopen. Het kan effectiever en socialer. Daarom biedt Latindel U een uitkomst: "de gecertificeerde Budgetcoach" 

Hoe gaat het in zijn werk?

Traject " helpende hand"

 • Ontstaan achterstand en overleg:  Op het moment dat u te maken heeft met een slecht betalende huurder in een van uw panden, horen wij dit graag zo snel mogelijk. In onderling overleg met u bepalen we de te ondernemen stappen. Met uw toestemming bieden we uw huurder de hulp van de Latindel Budgetcoach aan.
 • Intake gesprek: De Latindel Budgetcoach gaat in gesprek met uw huurder. De coach brengt daarbij het netto besteedbare inkomen in kaart met behulp van een maand- en jaaroverzicht, en verschaft de bewoner informatie en advies. Bewoner krijgt hulp bij het aanvragen van mogelijke toeslagen.
 • Terugkoppeling: U ontvangt van ons een rapportage van de situatie waarin uw bewoner zich nu bevindt. Aan het verslag van de situatie wordt ook een advies voor een mogelijk vervolgtraject gegeven. Eén van de volgende scenario's worden voor u inzichtelijk gemaakt.

Scenario's

 1. De financiële situatie van de bewoner is met een aantal aanpassingen weer (snel) op orde te krijgen. De bewoner kan als huurder prima aanblijven.
 2. De woonlasten zijn voor de bewoner te hoog. De oplossing zou zijn om goedkoper te gaan wonen. Latindel helpt huurder samen met u, met het zoeken naar een goedkopere woning. (eventueel bij een andere opdrachtgever) Latindel begeleidt de bewoner om het huishoudboekje op orde te krijgen.
 3. Geringe kans op verbetering en een goedkopere woning is ook geen oplossing. De bewoner zal in overleg met u en de Latindel Budgetcoach moeten kijken naar een andere doch sociale oplossing. Dit zou kunnen betekenen dat huurder wordt doorverwezen naar schuldhulpverlening en/of budgetbeheer een oplossing kan bieden. Indien mogelijk zou huurder geplaatst kunnen worden in een woning in "tijdelijke opzicht". (bijv.:langdurig leegstaande woning) Latindel biedt hierbij intensieve begeleiding.

Traject "een nieuwe start"

 • De Latindel Budgetcoach geeft na overleg met u en de bewoner uitvoering aan één van de besproken scenario's. Scenario 2 en 3 resulteren in een huisuitzetting waaraan de huurder vrijwillig zal meewerken.
 • Scenario 2: Uw huurder zal onder begeleiding van de Latindel Budgetcoach aan de slag gaan om zijn/haar financiële situatie op orde te brengen. Latindel helpt de huurder, samen met u, met het vinden van nieuwe en goedkopere woonruimte. Indien van toepassing kan dit resulteren in een woonruimte bij een andere opdrachtgever. De Latindel Budgetcoach helpt de huurder op weg zodat deze weer een goede huurder kan zijn.
 • Scenario 3: In overleg met u bekijken we of er voor een van te voren afgesproken periode kosteloos of tegen gereduceerde lasten een woning in "tijdelijk opzicht" gegeven kan worden. Als tegenprestatie vervult de bewoner in zijn nieuwe woning een functie namens u. Hij/zij zou kunnen fungeren als ogen en oren in de betreffende wijk en raakt meer betrokken bij de woonomgeving. En zal zich meer verantwoordelijk gaan voelen om zich als een goede bewoner te gedragen. Of hij/zij houdt een oogje in het zeil in wijken die op termijn gerenoveerd of vernieuwd gaan worden. In deze periode is huurder maatschappelijk betrokken en bespaart hij/zij in deze periode woonlasten om financieel weer wat lucht te krijgen.
 • Scenario 4: Een maatwerkoplossing in onderling overleg met u en bewoner als blijkt dat er meer tijd nodig is en gegeven kan worden om de financiën op orde te krijgen met als doel uitzetting te voorkomen. 

Latindel Budgetcoaching biedt u

 • Beter betalingsgedrag van de huurder. Er is gebleken dat persoonlijk contact en budgetcoaching leiden tot beter betalingsgedrag. Persoonlijke hulp roept meer verantwoordelijk gedrag op dan schriftelijke aanmaningen die soms ongeopend worden aangetroffen.
 • Met Latindel Budgetcoaching kunnen de verhuurders een sociaal gezicht tonen door de huurder een uitweg te bieden om uit zijn/haar schuldensituatie te komen. Het past voor u als ondernemer in het streven naar maatschappelijk verantwoord ondernemen, om uw cliënten die in moeilijkheden verkeren een helpende hand te bieden.
 • Betere staat woning. De huurder zal zich beter gaan voelen wanneer hij/zij weet dat er een uitweg is. Hij/zij zal uw woning daarom beter achter laten dan wat bij gedwongen huisuitzetting regelmatig wordt aangetroffen.
 • Werk- en kostenbesparing. Een slecht betalende huurder in uw bestand is niet goed. Met Latindel Budgetcoaching bespaart u zich de moeite, kosten en werkzaamheden van incasso- maatregelen. En een (langdurig) juridisch traject waarbij achterstallige huur blijft oplopen en extra kosten de schuld doen verhogen.

De Latindel Budgetcoach is een gecertificeerd financieel dienstverlener die helpt bij het op orde krijgen van het huishoudboekje. Bekijkt de inkomsten, uitgaven en de schulden. Ook geeft hij advies voor het verkrijgen van extra inkomsten, realiseren besparingen en het omgaan met geld. Latindel kan ook ondersteuning bieden bij het treffen van regelingen met schuldeisers en het aanvragen van de mogelijke toeslagen.

Uw kosten

Voor het inschakelen van de Latindel Budgetcoach bij dit traject vragen wij een vaste éénmalige bijdrage van € 225,- (exclusief btw).

Traject "een nieuwe start"

Indien de bewoner meewerkt aan de verhuizing vragen wij u om kwijtschelding van maximaal 2 maand huurachterstand. En verrekening van de borg met de borg van de beschikbare goedkopere woning al dan niet bij andere verhuurder. Voor de inspanningen van Latindel betaalt u voor scenario 2, € 585,- en scenario 3 € 845,- (exclusief btw). Scenario 4 in onderling overleg.

Error message

 • Deprecated function: implode(): Passing glue string after array is deprecated. Swap the parameters in drupal_get_feeds() (line 380 of /home/public/sites/www.latindel.nl/includes/common.inc).
 • Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in menu_set_active_trail() (line 2344 of /home/public/sites/www.latindel.nl/includes/menu.inc).